Počet záznamů: 1  

Gene fragmentation: a key to mitochondrial genome evolution in Euglenozoa?

  1. 1.
    SYSNO ASEP0364837
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevGene fragmentation: a key to mitochondrial genome evolution in Euglenozoa?
    Tvůrce(i) Flegontov, Pavel (BC-A) RID, ORCID
    Gray, M.W. (CA)
    Burger, G. (CA)
    Lukeš, Julius (BC-A) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Current Genetics. - : Springer - ISSN 0172-8083
    Roč. 57, č. 4 (2011), 225-232
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaEuglena ; Diplonema ; Mitochondrial genome ; RNA editing ; Constructive neutral evolution
    Vědní obor RIVEB - Genetika a molekulární biologie
    CEZAV0Z60220518 - PAU-O, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000292977000001
    DOI10.1007/s00294-011-0340-8
    AnotaceGene fragmentation is a striking feature of both euglenid and diplonemid mtDNAs. To rationalize the emergence of these highly divergent mtDNA types and the existence of insertion/deletion RNA editing (in kinetoplastids) and trans-splicing (in diplonemids), we propose that in the mitochondrion of the common evolutionary ancestor of Euglenozoa, small expressed gene fragments promoted a rampant neutral evolutionary pathway. Interactions between small antisense transcripts of these gene fragments and full-length transcripts, assisted by RNA-processing enzymes, permitted the emergence of RNA editing and/or trans-splicing activities, allowing the system to tolerate indel mutations and further gene fragmentation, respectively, and leading to accumulation of additional mutations. In this way, dramatically different mitochondrial genome structures and RNA-processing machineries were able to evolve.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.