Počet záznamů: 1  

Hydromagnetic dynamos in rotating non-uniformly stratified spherical fluid shells in dependence on the Rayleigh number

  1. 1.
    SYSNO ASEP0363811
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevHydromagnetic dynamos in rotating non-uniformly stratified spherical fluid shells in dependence on the Rayleigh number
    Tvůrce(i) Šimkanin, Ján (GFU-E) ORCID, RID
    Hejda, Pavel (GFU-E) ORCID, RID
    Saxonbergová, Dana (UFA-U) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Physics of the Earth and Planetary Interiors. - : Elsevier - ISSN 0031-9201
    Roč. 185, č. 3-4 (2011), s. 100-106
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovahydromagnetic dynamo ; non-uniform stratification ; penetrative convection ; Rayleigh number
    Vědní obor RIVDE - Zemský magnetismus, geodézie, geografie
    CEPIAA300120704 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z30120515 - GFU-E (2005-2011)
    AV0Z30420517 - UFA-U, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000289926000005
    DOI10.1016/j.pepi.2011.02.002
    AnotaceWe present an investigation of dynamo in non-uniformly stratified spherical shells dependent on the Rayleigh number and thickness of a stable stratified sub-shell with emphasis on the case characterized by the identical thicknesses of both sub-shells. Our previous study of rotating convection showed that this case of stratification is a typical extreme case. However, the dynamo action in the shell characterized by the identical thicknesses of both sub-shells is not the typical extreme case. The generated magnetic field is close to the cases of uniform stratification and non-uniform one if the thickness of a stable stratified sub-shell is smaller than the thickness of an unstable stratified sub-shell.
    PracovištěGeofyzikální ústav
    KontaktHana Krejzlíková, kniha@ig.cas.cz, Tel.: 267 103 028
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.