Počet záznamů: 1  

Labor supply after transition: evidence from the Czech Republic

  1. 1.
    SYSNO ASEP0363498
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevLabor supply after transition: evidence from the Czech Republic
    Tvůrce(i) Bičáková, Alena (NHU-N) RID
    Slačálek, J. (CZ)
    Slavík, M. (CZ)
    Zdroj.dok.Finance a úvěr-Czech Journal of Economics and Finance. - : Univerzita Karlova v Praze - ISSN 0015-1920
    Roč. 61, č. 4 (2011), s. 327-347
    Poč.str.21 s.
    Forma vydáníwww - www
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovalabor supply ; transition ; welfare system
    Vědní obor RIVAH - Ekonomie
    CEZAV0Z70850503 - NHU-N (2005-2011)
    UT WOS000294072700002
    AnotaceWe extend the scarce evidence on the labor supply in post-transition countries by estimating the wage elasticity of labor force participation in the Czech Republic. Using household income survey data, we find that a one-percent rise in the gross wage increases the probability of working by 0.16 and 0.02 percentage points for women and men, respectively. Taking into account the tax and benefit system, these semi-elasticities fall to 0.06 for women and 0.01 for men. We interpret the difference between the estimates from the two specifications as a summary measure of the welfare system disincentives. The estimated wage elasticities lie at the lower end of the range of values reported for mature market economies. This finding is consistent with the stylized fact that the labor supply in countries with high labor force participation rates, such as the Czech Republic, tends to be less sensitive to wages.
    PracovištěNárodohospodářský ústav
    KontaktTomáš Pavela, pavela@cerge-ei.cz, Tel.: 224 005 122
    Rok sběru2012
    Elektronická adresahttp://journal.fsv.cuni.cz/storage/1217_str_327_347_-_slacalek.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.