Počet záznamů: 1  

Contribution to the biochemical characterization of the silk and structure characterization of the cocoons of the horse chestnut leaf miner Cameraria ohridella (Lepidoptera: Gracillariidae)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0363419
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevContribution to the biochemical characterization of the silk and structure characterization of the cocoons of the horse chestnut leaf miner Cameraria ohridella (Lepidoptera: Gracillariidae)
    Tvůrce(i) Hněvsová, V. (CZ)
    Kodrík, Dalibor (BC-A) RID, ORCID
    Weyda, František (BC-A)
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.European Journal of Entomology. - : Biologické centrum AV ČR, v. v. i. - ISSN 1210-5759
    Roč. 108, č. 4 (2011), s. 711-715
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovasilk ; cocoon ; pupal chamber
    Vědní obor RIVCE - Biochemie
    CEPGAP502/10/2382 GA ČR - Grantová agentura ČR
    2B06005 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z50070508 - ENTU-I, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000295336700027
    DOI10.14411/eje.2011.091
    AnotaceThis study of the proteins in the silk of the summer and winter cocoons of the horse chestnut leaf miner Cameraria ohridella revealed they can inhibit protease activity. The inhibitory activity of the summer silk was higher against both the fungal proteinase K and bacterial subtilisin than that of the winter silk. Also, the winter silk was more effective in inhibiting proteinase K than subtilisin. Further, it was demonstrated that some of the silk proteins are glycosylated probably by mannose carbohydrates. An electron microscopy study of the cocoons revealed the presence of silk fibres with different diameters in some pupal chambers.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.