Počet záznamů: 1  

Seasonal changes of free amino acids and thermal hysteresis in overwintering heteropteran insect, Pyrrhocoris apterus

  1. 1.
    SYSNO ASEP0361246
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSeasonal changes of free amino acids and thermal hysteresis in overwintering heteropteran insect, Pyrrhocoris apterus
    Tvůrce(i) Košťál, Vladimír (BC-A) RID, ORCID
    Renault, D. (FR)
    Rozsypal, Jan (BC-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Comparative Biochemistry and Physiology A-Molecular & Integrative Physiology. - : Elsevier - ISSN 1095-6433
    Roč. 160, č. 2 (2011), s. 245-251
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovadiapause ; cold tolerance ; ice nucleation
    Vědní obor RIVED - Fyziologie
    CEPGA206/07/0269 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50070508 - ENTU-I, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000293936800018
    DOI10.1016/j.cbpa.2011.06.017
    AnotaceWe sampled the adults monthly in the field during the cold season 2008-2009 and found active thermal hysteresis factors (THFs) in hemolymph of winter-sampled adults. The hysteresis between the equilibrium melting and freezing points ranged from 0.18°C to 0.30°C. The total free amino acid pool almost doubled during winter time. The sum concentrations of 27 free amino acids ranged between 35 – 40 mM in whole body water and 40 – 45 mM in hemolymph during December - February. Two amino acids, Pro and α-Ala most significantly contributed to the seasonal increase, while Gln showed the most dramatic seasonal decrease.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.