Počet záznamů: 1
Seasonal changes of free amino acids and thermal hysteresis in overwintering heteropteran insect, Pyrrhocoris apterus
- 1.
SYSNO ASEP 0361246 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Seasonal changes of free amino acids and thermal hysteresis in overwintering heteropteran insect, Pyrrhocoris apterus Tvůrce(i) Košťál, Vladimír (BC-A) RID, ORCID
Renault, D. (FR)
Rozsypal, Jan (BC-A) RID, ORCIDCelkový počet autorů 3 Zdroj.dok. Comparative Biochemistry and Physiology A-Molecular & Integrative Physiology. - : Elsevier - ISSN 1095-6433
Roč. 160, č. 2 (2011), s. 245-251Poč.str. 7 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. US - Spojené státy americké Klíč. slova diapause ; cold tolerance ; ice nucleation Vědní obor RIV ED - Fyziologie CEP GA206/07/0269 GA ČR - Grantová agentura ČR CEZ AV0Z50070508 - ENTU-I, BC-A (2005-2011) UT WOS 000293936800018 DOI 10.1016/j.cbpa.2011.06.017 Anotace We sampled the adults monthly in the field during the cold season 2008-2009 and found active thermal hysteresis factors (THFs) in hemolymph of winter-sampled adults. The hysteresis between the equilibrium melting and freezing points ranged from 0.18°C to 0.30°C. The total free amino acid pool almost doubled during winter time. The sum concentrations of 27 free amino acids ranged between 35 – 40 mM in whole body water and 40 – 45 mM in hemolymph during December - February. Two amino acids, Pro and α-Ala most significantly contributed to the seasonal increase, while Gln showed the most dramatic seasonal decrease. Pracoviště Biologické centrum (od r. 2006) Kontakt Dana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214 Rok sběru 2012
Počet záznamů: 1