Počet záznamů: 1  

Determination of the Viscosity by Means of the Optical Methods Utilizing the Bend Loss of the Vibrating Fiber

  1. 1.
    SYSNO ASEP0361098
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDetermination of the Viscosity by Means of the Optical Methods Utilizing the Bend Loss of the Vibrating Fiber
    Tvůrce(i) Fedorchenko, Alexander I. (UT-L) RID
    Stachiv, Ivo (FZU-D) RID, ORCID
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.Sensor Letters - ISSN 1546-198X
    Roč. 9, č. 2 (2011), s. 741-744
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaviscosity determination ; bend loss sensor ; resonance
    Vědní obor RIVBK - Mechanika tekutin
    CEPIAA200760801 GA AV ČR - Akademie věd
    GA106/09/1573 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z20760514 - UT-L (2005-2011)
    AV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000294372500059
    DOI10.1166/sl.2011.1606
    AnotaceThe systematic theoretical investigation of the optical viscometer utilizing the bend loss of fiber is carried out. The physical and mathematical model of the vibrating fiber submerged in a viscous fluid has been put forward. The impact of the viscosity and density on the resonance frequency shift has been elucidated. Based on the solution of the model simple ways of the viscosity extraction from maximum vibrational amplitude, bandwidth and the resonance frequency shift have been proposed. The theoretically achievable resolution of the viscosity sensing from a half-amplitude bandwidth with the instrumental error 2 Hz is 0.04 mPa·s for high viscous 72% glycerol-water solution.
    PracovištěÚstav termomechaniky
    KontaktMarie Kajprová, kajprova@it.cas.cz, Tel.: 266 053 154 ; Jana Lahovská, jaja@it.cas.cz, Tel.: 266 053 823
    Rok sběru2012
    Elektronická adresahttp://www.ingentaconnect.com/content/asp/senlet/2011/00000009/00000002/art00059
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.