Počet záznamů: 1  

Preparation of SF5 Aromatics by Vicarious Nucleophilic Substitution Reactions of Nitro(pentafluorosulfanyl)benzenes with Carbanions

  1. 1.
    SYSNO ASEP0360936
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPreparation of SF5 Aromatics by Vicarious Nucleophilic Substitution Reactions of Nitro(pentafluorosulfanyl)benzenes with Carbanions
    Tvůrce(i) Beier, Petr (UOCHB-X) RID, ORCID
    Pastýříková, Tereza (UOCHB-X) RID
    Iakobson, George (UOCHB-X) RID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Journal of Organic Chemistry. - : American Chemical Society - ISSN 0022-3263
    Roč. 76, č. 11 (2011), s. 4781-4786
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovasulfur pentafluorides ; vicarious nucleophilic aromatic substitution ; nitrobenzenes
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEZAV0Z40550506 - UOCHB-X (2005-2011)
    UT WOS000291128300055
    DOI10.1021/jo200618p
    AnotaceVicarious nucleophilic substitutions (VNS) of hydrogen in 1-nitro-4-(pentafluorosulfanyl)benzene with carbanions provide 2-substituted 1-nitro-4-(pentafluorosulfanyl)benzenes in good to high yields. VNS of 1-nitro-3-(pentafluorosulfanyl)benzene gives a mixture of 6- and 4-substituted 1-nitro-3-(pentafluorosulfanyl)benzenes in 85:15 to >98:2 ratio and good to high yields. In basic media, the VNS reactions lead to the formation of carbanions that can be alkylated by alkyl halides affording the corresponding alkylated products in moderate yields. Transformation of primary products to substituted (pentafluorosulfanyl)anilines and 3- or 4-substituted (pentafluorosulfanyl)benzenes is also described.
    PracovištěÚstav organické chemie a biochemie
    Kontaktasep@uochb.cas.cz ; Kateřina Šperková, Tel.: 232 002 584 ; Viktorie Chládková, Tel.: 232 002 434
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.