Počet záznamů: 1  

Application of wheat B-starch in biodegradable plastic materials

  1. 1.
    SYSNO ASEP0360781
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevApplication of wheat B-starch in biodegradable plastic materials
    Tvůrce(i) Šárka, E. (CZ)
    Kruliš, Zdeněk (UMCH-V) RID, ORCID
    Kotek, Jiří (UMCH-V) RID
    Růžek, L. (CZ)
    Korbářová, A. (CZ)
    Bubník, Z. (CZ)
    Růžková, M. (CZ)
    Zdroj.dok.Czech Journal of Food Sciences. - : Czech Academy of Agricultural Sciences - ISSN 1212-1800
    Roč. 29, č. 3 (2011), s. 232-242
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovabiodegradable plastic ; polycaprolactone ; B-starch
    Vědní obor RIVJI - Kompozitní materiály
    CEPGA525/09/0607 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000291113900005
    AnotaceB-starch or acetylated starch prepared from it, with the degree of substitution (DS) of 1.5–2.3, was used in biodegradable films after blending with poly-(ε-caprolactone) (PCL). Mechanical characteristics (Young modulus, yield stress, stress-at-break) were determined on the produced films. Water absorption of PCL/starch (60/40) films was determined according to standard ISO 62. The films containing native starch degraded in compost totally during 2 months. Acetylation of starch molecules in the composites reduced the degradation rate. Optical microscopy, in combination with the image analysis system NIS-Elements vs. 2.10 completed with an Extended Depth of Focus (EDF) module, was used to study the surface morphology of PCL/starch films after 20-day and 42-day compost incubation. Chemical changes in the compost used for the film exposition were measured.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2012
    Elektronická adresahttp://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/39918.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.