Počet záznamů: 1  

Rheological and textural properties of cosmetic emulsions

  1. 1.
    SYSNO ASEP0360042
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevRheological and textural properties of cosmetic emulsions
    Tvůrce(i) Morávková, Tereza (UH-J) SAI, ORCID, RID
    Štern, Petr (UH-J)
    Číslo článku35200
    Zdroj.dok.Applied Rheology. - : KERSCHENSTEINER VERLAG GMBH - ISSN 1430-6395
    Roč. 21, č. 3 (2011)
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovacosmetic emulsions ; rheology ; texture ; sensory analysis ; psychorheology
    Vědní obor RIVBK - Mechanika tekutin
    CEZAV0Z20600510 - UH-J (2005-2011)
    UT WOS000292756600013
    DOI10.3933/ApplRheol-21-35200
    AnotaceA set of 31 cosmetic emulsions, as the most frequent cosmetic dispersions, comprising lotions and creams (o/w, w/o), was analyzed by rheological procedures (RheoStress 300, Thermo Fischer Scientific) and by sensory profiling. Rheological analysis proved to be more suitable for the storage stability testing of the emulsion than sensory evaluation. Psychorheology was applied as a suitable complex method. Rheological parameters were compared to sensory texture attributes (removing from a package, ease of spreading, skin feel and thickness). Almost 60 % of relationships among rheological and sensory parameters were statistically significant (P = 0.05). Considering relationships only between rheological and sensory characteristics (with each other), 46 % were statistically significant (P = 0.05).
    PracovištěÚstav pro hydrodynamiku
    KontaktSoňa Hnilicová, hnilicova@ih.cas.cz, Tel.: 233 109 003
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.