Počet záznamů: 1  

Competitive adsorption and photodegradation of salicylate and oxalate on goethite

  1. 1.
    SYSNO ASEP0359745
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevCompetitive adsorption and photodegradation of salicylate and oxalate on goethite
    Tvůrce(i) Krýsa, J. (CZ)
    Jirkovský, Jaromír (UFCH-W) RID
    Bajt, O. (SI)
    Mailhot, G. (FR)
    Zdroj.dok.Catalysis Today. - : Elsevier - ISSN 0920-5861
    Roč. 161, č. 1 (2011), s. 221-227
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovagoethite ; oxalate ; salicylate
    Vědní obor RIVCG - Elektrochemie
    CEP1M0577 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40400503 - UFCH-W (2005-2011)
    UT WOS000287730900037
    DOI10.1016/j.cattod.2010.11.083
    AnotaceThis work deals with the competitive adsorption and photodegradation of salicylate and oxalate on alpha-FeOOH (goethite) which is a predominant crystalline modification of iron oxide present in sea sediment. pH is a crucial parameter in goethite photodissolution; therefore, by means of a pH stat titration, pH was kept constant during all experiments. For either acidic (pH 3) or neutral (pH 6) pH values oxalate is preferentially adsorbed on the goethite surface. Thus, in the presence of oxalate, adsorption of salicylate is suppressed and for oxalate concentration 2 mM is even negligible. Without oxalate the photodegradation of salicylate on goethite is negligible due to the short circuiting effect of photo-generated h(+) and e(-). When oxalate is present in the system photodissolution of goethite takes place, which results in the formation of OH radicals and photodegradation of salicylate.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.