Počet záznamů: 1  

Mollusc fauna of the National Park Bavarian Forest (Germany)

  1. 1.
    SYSNO ASEP0359017
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevMollusc fauna of the National Park Bavarian Forest (Germany)
    Tvůrce(i) Hlaváč, Jaroslav (GLU-S) SAI, RID
    Zdroj.dok.Sborník Západočeského muzea v Plzni : Příroda. - : Západočeské muzeum v Plzni - ISSN 0232-0738
    Roč. 113, - (2010), s. 5-110
    Poč.str.114 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaGastropoda ; Bivalvia ; Red List of Bavaria ; zoogeography ; Macrogastra badia ; Petasina edentula ; Vertigo modesta arctica
    Vědní obor RIVEG - Zoologie
    CEZAV0Z30130516 - GLU-S (2005-2011)
    AnotaceBased on a malacozoological investigation in 2003 and 2004, altogether 64 species (60 species of Gastropoda – 1 species of freshwater snail, 59 species of terrestrial snails; 4 species of Bivalvia) were recorded at 63 selected localities in the area of the National Park Bavarian Forest in Germany. The terrestrial molluscan fauna was dominated by woodland communities. Records of the Alpine elements Macrogastra badia and Petasina edentula are of prime importance. Further, the Boreo-Alpine species Discus ruderatus, Vertigo substriata, Vertigo alpestris, Clausilia cruciata and the relic Perpolita petronella, classified as typical mountain elements in the central-European region, were recorded at numerous localities at elevations from 670 – 1150 m. A comparative study based on recent and historical data between the molluscan communities of the Bavarian Forest and Bohemian Forest National Parks revealed some differences in the occurrence and/or absence of some species, with a ratio of 68 (German) to 74 (Czech).
    PracovištěGeologický ústav
    KontaktJana Popelková, popelkova@gli.cas.cz, Sabina Janíčková, Tel.: 233 087 272
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.