Počet záznamů: 1  

Stability and Rheology of Dilute TiO2 – Water Nanofluids

  1. 1.
    SYSNO ASEP0358867
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevStability and Rheology of Dilute TiO2 – Water Nanofluids
    Tvůrce(i) Pěnkavová, Věra (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Tihon, Jaroslav (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Wein, Ondřej (UCHP-M) RID, SAI
    Zdroj.dok.Nanoscale Research Letters. - : Springer - ISSN 1931-7573
    Roč. 6, č. 1 (2011), s. 273
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovananofluids ; zeta potential ; aws viscometry
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEPGA104/08/0428 GA ČR - Grantová agentura ČR
    GA104/09/0972 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000290525700137
    DOI10.1186/1556-276X-6-273
    AnotaceApparent wall slip (AWS) effect, accompanying flow of colloidal dispersions in confined geometries, can be important for applications of nanofluids in heat transfer and microfluidics. In this contribution, a series of stable dilute TiO2 aqueous dispersions was prepared and tested for possible presence of the AWS effect by using a novel viscometric technique. The nanofluids, prepared from TiO2 rutile or anatase nanopowders by ultrasonic dispersing in water, were stabilized by adjusting pH to maximum zeta potential. The resulting stable nanofluid samples were extremely dilute, below 0.7 vol%. All they manifest Newtonian behavior with the fluidities following the Einstein formula. No case of important slip contribution was detected: the Navier slip coefficient about 2 mm Pa-1s-1 would affect the apparent fluidity data in a 100 mkm gap by less than 1%
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.