Počet záznamů: 1  

Needles in faeces: an index of quality of wild ungulate winter diet

  1. 1.
    SYSNO ASEP0358424
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNeedles in faeces: an index of quality of wild ungulate winter diet
    Tvůrce(i) Kamler, Jiří (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Homolka, Miloslav (UBO-W) RID, SAI, ORCID
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.Folia zoologica. - : Ústav biologie obratlovců AV ČR, v. v. i. - ISSN 0139-7893
    Roč. 60, č. 1 (2011), s. 63-69
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaruminant diet ; diet quality ; diet indicator ; spectroscopy
    Vědní obor RIVEG - Zoologie
    CEPGP206/03/P134 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z60930519 - UBO-W (2005-2011)
    UT WOS000289010400010
    EID SCOPUS79952844935
    AnotaceNorway spruce is a wide-spread food resource for herbivores. The aim of this study was to test presumption of needles as nutritive poor component of ungulate diets through botanical diet analyses and chemical nutrition estimation (content of crude protein and metabolizable energy volume in faeces) and elaborate the calibration curve on indirect estimation of quality food resources for ungulates in environment (NIRS needle content in faeces). High content of spruce needles corresponded well with a low quality winter diet of wild ungulates and may reflect animal nutritional constraints. As a consequence, the content of spruce needles may be used as an easy index of animal performance in a particular environment in forested area with coniferous forests in temperate zone. Needle content can be determined from the faeces by near infrared spectrophotometer and this easy technique can be recommended as indicator of the food resources quality for ungulates.
    PracovištěÚstav biologie obratlovců
    KontaktHana Slabáková, slabakova@ivb.cz, Tel.: 543 422 524
    Rok sběru2012
    Elektronická adresahttp://www.ivb.cz/folia/60/1/10_2011.pdf
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.