Počet záznamů: 1  

Preparation and characterization of ZnS nanoparticles deposited on montmorillonite

  1. 1.
    SYSNO ASEP0358016
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPreparation and characterization of ZnS nanoparticles deposited on montmorillonite
    Tvůrce(i) Kozák, O. (CZ)
    Praus, P. (CZ)
    Kočí, K. (CZ)
    Klementová, Mariana (UACH-T) RID, SAI, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Colloid and Interface Science. - : Elsevier - ISSN 0021-9797
    Roč. 352, č. 2 (2010), s. 244-251
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaZnS nanoparticles ; montmorillonite ; photoluminescence ; photocatalysis ; carbon dioxide
    Vědní obor RIVCA - Anorganická chemie
    CEZAV0Z40320502 - UACH-T (2005-2011)
    UT WOS000284180100004
    DOI10.1016/j.jcis.2010.09.016
    AnotaceZnS nanoparticles were prepared and deposited on montmorillonite (MMT) in the presence of cetyltri-methylammonium (CTA) UV spectrometry and transmission electron microscopy (TEM) proved the formation of nanoparticles with diameters ranging from 3 nm to 5 nm Selected area electron diffraction (SAED) patterns revealed the presence of romboedric ZnS The band gap energy of nanosize ZnS was estimated at 3 89 +/- 0 03 eV Photoluminescence spectra exhibited a strong emission band between 300 nm and 600 nm explained by the vacant ZnS nanostructure. The prepared ZnS-montmorillonite nanocomposite (ZnS-MMT) was used for the photocatalytic reduction of CO2 providing a considerably high efficiency that exceeded 5-6 fold the results of commercial TiO2 Degussa P25. The stability of ZnS against oxidation was confirmed by the determination of sulphate using capillary isotachophoresis.
    PracovištěÚstav anorganické chemie
    KontaktJana Kroneislová, krone@iic.cas.cz, Tel.: 311 236 931
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.