Počet záznamů: 1  

Shear wave crustal velocity model of the Western Bohemian Massif from Love wave phase velocity dispersion

  1. 1.
    SYSNO ASEP0357045
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevShear wave crustal velocity model of the Western Bohemian Massif from Love wave phase velocity dispersion
    Tvůrce(i) Kolínský, Petr (USMH-B)
    Málek, Jiří (USMH-B) RID, ORCID, SAI
    Brokešová, J. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of Seismology. - : Springer - ISSN 1383-4649
    Roč. 15, č. 1 (2011), s. 81-104
    Poč.str.24 s.
    Forma vydáníwww - www
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovalove waves ; phase velocity dispersion ; frequency-time analysis
    Vědní obor RIVDC - Seismologie, vulkanologie a struktura Země
    CEPIAA300460602 GA AV ČR - Akademie věd
    IAA300460705 GA AV ČR - Akademie věd
    GA205/06/1780 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z30460519 - USMH-B (2005-2011)
    UT WOS000285388200006
    DOI10.1007/s10950-010-9209-4
    AnotaceWe propose a new quantitative determination of shear wave velocities for distinct geological units in the Bohemian Massif. We have developed a modified version of the classical multiple filtering technique for the frequency-time analysis and we apply it to two-station phase velocity estimation. Two of the profiles crossing the older Moldanubian and Tepla-Barrandian units are characterized by higher velocities of 3.8 km/s in the upper crust while for the Saxothuringian unit we find the velocity slightly lower, around 3.6 km/s at the same depths. We obtain an indication of a shear wave low velocity zone above Moho in the Moldanubian and Tepla-Barrandian units. The area of the Eger Rift (Tepla-Barrandian-Saxothuringian unit contact) is significantly different from all other three units.
    PracovištěÚstav struktury a mechaniky hornin
    KontaktIva Švihálková, svihalkova@irsm.cas.cz, Tel.: 266 009 216
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.