Počet záznamů: 1  

Magnetocaloric and magnetoelastic effects in (Tb.sub.0.45./sub.Dy.sub.0.55./sub.).sub.1-x./sub.Er.sub.x./sub.Co.sub.2./sub. multicomponent compounds

  1. 1.
    SYSNO ASEP0356219
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevMagnetocaloric and magnetoelastic effects in (Tb0.45Dy0.55)1-xErxCo2 multicomponent compounds
    Tvůrce(i) Tereshina, I. (RU)
    Politova, G. (RU)
    Tereshina, Evgeniya (FZU-D) RID
    Nikitin, S. (PL)
    Burkhanov, G. (RU)
    Chistyakov, O. (RU)
    Karpenkov, A. (PL)
    Zdroj.dok.Journal of Physics: Conference Series. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 1742-6588
    Roč. 200, č. 9 (2010), 092012/1-092012/5
    Poč.str.5 s.
    AkceInternational Conference on Magnetism - ICM 2009
    Datum konání26.07.2009-31.07.2009
    Místo konáníKarlsruhe
    ZeměDE - Německo
    Typ akceWRD
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaLaves phases ; magnetocalorics ; magnetostriction
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    DOI10.1088/1742-6596/200/9/092012
    AnotaceThe magnetocaloric effect (MCE) and magnetoelastic (ME) anomalies at the magnetic phase transitions in (Tb0.45Dy0.55)1-xErxCo2 compounds (0.1 ≤ x ≤ 0.3) are studied. For the compounds synthesized with the use of high-pure rare-earth metals, the measurements of MCE performed by a direct method and the study of magnetostriction and thermal expansion by a strain-gauge technique are carried out. Large MCE and a maximum of magnetostriction are observed in the vicinity of phase transitions in the studied compounds, which can be considered as potential materials for magnetic refrigeration. It is shown that the magnetoelastic energy contribution to the MCE for (Tb0.45Dy0.55)1-xErxCo2 cannot be neglected.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.