Počet záznamů: 1  

X-ray Crystal Structure and Time-resolved Spectroscopy of the Blue Carotenoid Violerythrin

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355275
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevX-ray Crystal Structure and Time-resolved Spectroscopy of the Blue Carotenoid Violerythrin
    Tvůrce(i) Polívka, Tomáš (BC-A) RID, ORCID
    Frank, H.A. (US)
    Enriquez, M.M. (US)
    Niedzwiedzki, D.M. (US)
    Liaaen-Jensen, S. (NO)
    Hemming, J. (GB)
    Helliwell, J.R. (GB)
    Helliwell, M. (GB)
    Celkový počet autorů8
    Zdroj.dok.Journal of Physical Chemistry B. - : American Chemical Society - ISSN 1520-6106
    Roč. 114, č. 26 (2010), s. 8760-8769
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovacarotenoids ; excited states ; spectroscopy
    Vědní obor RIVBO - Biofyzika
    CEZAV0Z50510513 - UMBR-M, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000279282600021
    DOI10.1021/jp101296a
    AnotaceBlue carotenoid violerythrin was investigated by X-ray crystallography and ultrafast time-resolved spectroscopy. The X-ray crystal structure shows that the molecule is nearly planar with the terminal rings positioned in the s-trans conformation. Time-resolved spectroscopic data of violerythrin are similar to those of other carbonyl carotenoids with long conjugated chains. The study determined structural requirements for a blue, neutral carotenoid: 1) planar, symmetric chromophore, 2) central polyene chain with nine or ten conjugated carbon-carbon double bonds connected at each end by an s-trans or trans bond to two identical, cyclic end groups, each possessing a conjugated keto group further cross-conjugated to another keto group or a double bond in a quinoid type structure.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.