Počet záznamů: 1  

Space-time segmentation method for study of the vertical structure and evolution of solar supergranulation from data provided by local helioseismology

  1. 1.
    SYSNO ASEP0355104
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSpace-time segmentation method for study of the vertical structure and evolution of solar supergranulation from data provided by local helioseismology
    Tvůrce(i) Žlebčík, R. (CZ)
    Švanda, Michal (ASU-R) RID, ORCID
    Klvaňa, Miroslav (ASU-R) RID
    Zdroj.dok.New Astronomy. - : Elsevier - ISSN 1384-1076
    Roč. 16, č. 1 (2011), s. 1-5
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaSun ; photosphere ; helioseismology
    Vědní obor RIVBN - Astronomie a nebeská mechanika, astrofyzika
    CEPIAA300030808 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z10030501 - ASU-R (2005-2011)
    UT WOS000282116700001
    DOI10.1016/j.newast.2010.06.002
    AnotaceMost of the papers about supergranulation deal with its surface properties. Local helioseismology provides an opportunity to look below the surface and see the vertical structure of this convective feature. We present a concept of a (3 + 1)-D segmentation algorithm capable of recognising individual supergranules in a sequence of helioseismic 3-D flow maps. As an example, we applied this method to the state-of-the-art data and derived descriptive statistical properties of segmented supergranules – typical size of 20–30 Mm, characteristic lifetime of 18.7 h, and estimated depth of 15–20 Mm. We present preliminary results obtained on the topic of the three-dimensional structure and evolution of supergranulation. The method has great potential in analysing the better data expected from the helioseismic inversions, which are being developed.
    PracovištěAstronomický ústav
    KontaktRadka Svašková, bibl@asu.cas.cz, Tel.: 323 620 326
    Rok sběru2013
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.