Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)
1.
SYSNO ASEP
0354963
Druh ASEP
J - Článek v odborném periodiku
Zařazení RIV
J - Článek v odborném periodiku
Poddruh J
Ostatní články
Název
Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)
Překlad názvu
Fraternal cuisine. Czech society and culinary transfer from the USSR and other countries of the Soviet bloc 1948-1989
Tvůrce(i)
Franc, Martin (USD-C)
Zdroj.dok.
Soudobé dějiny. - : Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i.
- ISSN 1210-7050
Roč. 17, č. 3 (2010), s. 312-334, 539
Poč.str.
24 s.
Jazyk dok.
cze - čeština
Země vyd.
CZ - Česká republika
Klíč. slova
gastronomy ; transfer ; soviet bloc
Vědní obor RIV
AB - Dějiny
CEZ
AV0Z80630520 - USD-C (2005-2011)
Anotace
Tento článek je věnován gastronomickému diskursu v Československu v letech 1948-1989, který byl ovlivněn komunistickým režimem a státním intervencemi. K jeho rysům patřila rozsáhlá propagace racionálního stravování, zatímco "haute cuisine" byla především v padesátých letech potlačena. Dále autor analyzuje otázku role gastronomií "bratrských zemí" sovětského bloku. Ukazuje, že kulturní transfer v gastronomii se skládá z recepce kuchařských receptů a článků o gastronomii, osobních kontaktů se zahraniční kuchyní a z dovozu potravin. Po roce 1989 se československá gastronomie přeorientovala na západní státy.
Překlad anotace
This article is devoted to gastronomic discourse in Czechoslovakia from 1948 to 1989, when it was influenced by the communist régime and state intervention. Among its features was the excessive promotion of "rational nutrition", while its opposite (especially in the 1950s) haute-cuisine, was squeezed out. Futher, author considers the question related to role the cuisines "fraternal countries" in the soviet bloc. It was shown, that cultural transfer in gastronomy are consisted of the reception of publications of recipes and articles related to the culinary arts, personal encounters with foreign cuisine and importation of foodstuffs. After 1989 was made changes of gastronomic trends towards West Europe.