Počet záznamů: 1  

Shape parameters measurement of ultralight mirrors

  1. 1.
    SYSNO ASEP0354707
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevShape parameters measurement of ultralight mirrors
    Tvůrce(i) Pech, Miroslav (FZU-D) RID, ORCID
    Mandát, Dušan (FZU-D) RID, ORCID
    Hrabovský, Miroslav (FZU-D) RID, ORCID
    Palatka, Miroslav (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Schovánek, Petr (FZU-D) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Optik. - : Elsevier - ISSN 0030-4026
    Roč. 121, č. 20 (2010), s. 1881-1884
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaHartmann test ; roughness ; scattering ; BRDF ; mirror shape
    Vědní obor RIVBH - Optika, masery a lasery
    CEP1M06002 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    KAN301370701 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z10100522 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000284198300014
    DOI10.1016/j.ijleo.2009.05.008
    AnotaceTwo measuring techniques are presented in this paper. These techniques are able to measure and process the shape of the reflecting surfaces. In the first part of the paper the theory and modifications of the optical, mechanical and software design for the Hartmann wavefront analyzer are described. This new method is applied to the non-contact measurement of concave-mirrors shape and objectively defines the shape and specifies the difference of the segment shape from an ideal surface with micrometer accuracy. This difference determines essentially the mirrors image quality. In the second part of the paper attention is concentrated on the other main factor that affects image quality— surface roughness. Thereinafter, physical background and usage of the measuring system and results are presented.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.