Počet záznamů: 1  

High temperature service embrittlement of EUROFER´97 steel

  1. 1.
    SYSNO ASEP0354284
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevHigh temperature service embrittlement of EUROFER´97 steel
    Tvůrce(i) Stratil, Luděk (UFM-A) ORCID
    Hadraba, Hynek (UFM-A) RID, ORCID
    Dlouhý, Ivo (UFM-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Acta Metallurgica Slovaca - ISSN 1335-1532
    Roč. 1, č. 2 (2010), s. 142-145
    Poč.str.4 s.
    AkceFraktografia 2009
    Datum konání08.11.2009-11.11.2009
    Místo konáníStará Lesná
    ZeměSK - Slovensko
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.SK - Slovensko
    Klíč. slovaEurofer´97 ; isothermal ageing ; embrittlement ; impact properties
    Vědní obor RIVJL - Únava materiálu a lomová mechanika
    CEPGA106/08/1397 GA ČR - Grantová agentura ČR
    1QS200410502 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    AnotaceThe aim of the work was to describe effect of long-time ageing on the microstructure and fracture properties of the Eurofer´97 steel. The embrittlement of the high chromium ferritic-martensitic implies important limitation for use of these steels causing carbide coarsening and/or intercrystalline embrittlement. Detailed microstructure studies were carried out on the steel in as-received state and in state after long-time thermal ageing for 550°C/5.000 h. Mechanical properties were evaluated by means of Charpy impact testing. Only a slight growth of the particles and partial recrystalization of the subgrains after thermal ageing has been observed. The isothermal ageing caused shift in tDBTT about +5°C Degradation of the impact properties was probably caused by synergic effect of carbide coarsening and mind recrystalization of the subgrains
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.