Počet záznamů: 1  

Heideggerovo pojetí fakticity řeči jako původu klamu

  1. 1.
    SYSNO ASEP0352532
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevHeideggerovo pojetí fakticity řeči jako původu klamu
    Překlad názvuHeidegger's Conception of the Facticity of Speaking as the Ground of Deceit
    Tvůrce(i) Holeček, Tomáš (FLU-F)
    Zdroj.dok.Teorie vědy : Theory of science. - : Filosofický ústav AV ČR, v. v. i. - ISSN 1210-0250
    Roč. 32, č. 1 (2010), s. 7-17
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaHeidegger ; logic ; deceit ; facticity ; existence
    Vědní obor RIVAA - Filosofie a náboženství
    CEZAV0Z90090514 - FLU-F (2005-2011)
    AnotaceStudie představuje pojetí základních otázek logiky a vědy v raném díle Martina Heideggera. Zaměřuje se na jejich výklad v Úvodu do fenomenologického bádání. Autor nachází základ těchto otázek v ideji fakticity řeči a vykládá jej prostřednictvím představení pojetí jevu, vnímání, řeči, jména a slovesa, výroku a klamu a analýzy fakticity, existence a časovosti. Všímá si také vlivu nejslavnějšího raného Heideggerova díla.
    Překlad anotaceThe article presents Martin Heidegger's early conception of foundational questions of logic and science. It focuses on their treatment in the Introduction to Phenomenological Research. Presenting the conception of phenomenon, perception, Language/speech, noun and verb, proposition and deceit, the article shows the fundamental idea of facticity of speaking as the ground of these questions. It uses ideas of existence, fact and time to achieve the result. The impact of the most famous early book by Martin Heidegger is also considered.
    PracovištěFilosofický ústav
    KontaktChlumská Simona, chlumska@flu.cas.cz ; Tichá Zuzana, asep@flu.cas.cz Tel: 221 183 360
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.