Počet záznamů: 1  

Omsk haemorrhagic fever

  1. 1.
    SYSNO ASEP0352320
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevOmsk haemorrhagic fever
    Tvůrce(i) Růžek, Daniel (BC-A) RID, ORCID
    Yakimenko, V. V. (RU)
    Karan, L. S. (RU)
    Tkachev, S. E. (RU)
    Zdroj.dok.Lancet. - : Elsevier - ISSN 0140-6736
    Roč. 376, č. 9758 (2010), s. 2104-2113
    Poč.str.10 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovahuman-mediated disturbance ; muskrats ; Ondatra zibethicus ; OHFV
    Vědní obor RIVEB - Genetika a molekulární biologie
    CEPGA524/08/1509 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z60220518 - PAU-O, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000285895000028
    DOI10.1016/S0140-6736(10)61120-8
    AnotaceOmsk haemorrhagic fever is an acute viral disease prevalent in some regions of western Siberia in Russia. The only treatments available are for control of symptoms. No specific vaccine has been developed, although the vaccine against tick-borne encephalitis might provide a degree of protection against Omsk haemorrhagic fever virus. The virus is transmitted mainly by Dermacentor reticulatus ticks, but people are mainly infected after contact with infected muskrats (Ondatra zibethicus). Muskrats are very sensitive to Omsk haemorrhagic fever virus. The introduction of this species to Siberia in the 1930s probably led to viral emergence in this area, which had previously seemed free from the disease. Omsk haemorrhagic fever is, therefore, an example of a human disease that emerged owing to human-mediated disturbance of an ecological niche. We review the biological properties of the virus, and the epidemiological and clinical characteristics of Omsk haemorrhagic fever.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.