Počet záznamů: 1  

A kinetic model of the transformation of a micropatterned amorphous precursor into a porous single crystal

  1. 1.
    SYSNO ASEP0352129
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevA kinetic model of the transformation of a micropatterned amorphous precursor into a porous single crystal
    Tvůrce(i) Fratzl, P. (DE)
    Fischer, F. D. (AT)
    Svoboda, Jiří (UFM-A) RID, ORCID
    Aizenberg, J. (US)
    Celkový počet autorů4
    Zdroj.dok.Acta Biomaterialia. - : Elsevier - ISSN 1742-7061
    Roč. 6, č. 3 (2010), s. 1001-1005
    Poč.str.5 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaPhase transformation ; Crystallization ; Nucleation and growth
    Vědní obor RIVBJ - Termodynamika
    CEPOC10029 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    UT WOS000274943500032
    DOI10.1016/j.actbio.2009.09.002
    AnotaceBiogenic single crystals with complex shapes are believed to be generated by the crystallization of an amorphous precursor. Recent biomimetic experiments on the crystallization of calcite via amorphousto- crystalline transition point to the fact that the transformation kinetics may be controlled by the micropattern and the macroscopic shape of the amorphous precursor phase. Here we analyse a simple kinetic model, based on thermodynamic considerations, showing that the presence of cavities in the micropatterned precursor phase might interfere with the transformation process and control its kinetics. The size of the cavities couples to the total surface energy and, hence, to crystal nucleation and growth, while the spacing of the cavities, as compared to the typical diffusion path, controls the possible nucleation of competing crystals.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.