Počet záznamů: 1
Způsob výroby quercetin-3-beta-D-glukopyranosidu za vzniku L-rhamnosy
- 1.
SYSNO ASEP 0351519 Druh ASEP P - Patent Zařazení RIV P - Patent nebo jiný výsledek chráněný podle zvláštních právních předpisů Název Způsob výroby quercetin-3-beta-D-glukopyranosidu za vzniku L-rhamnosy Překlad názvu Quercetin-3-β-D-glukopyranoside and formation of L-rhamnose – method of production Tvůrce(i) Křen, Vladimír (MBU-M) RID, ORCID
Weignerová, Lenka (MBU-M) RID
Marhol, Petr (MBU-M) RIDRok vydání 2010 Využití jiným subj. A - Pro využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence Lic. popl. A - Poskytovatel licence požaduje licenční poplatek Číslo pat.spisu 302216 Datum udělení 18.11.2010 Vlastník patentu Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i. Využití A - Pouze udělený (dosud nevyužívaný) patent nebo patent využívaný jeho vlastníkem Jazyk dok. cze - čeština Země vyd. CZ - Česká republika Klíč. slova quercetin-3-b-D-glukopyranoside ; Aspergillus ; glycosidases Vědní obor RIV CE - Biochemie CEP OC08049 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy LC06010 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy CEZ AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011) Anotace Vynález se týká enzymové přípravy quercetin-3-b-D-glukopyranosidu (isoquercitrinu) s velmi nízkým obsahem rutinu i quercetinu z výchozí látky rutinu pomocí glykosidas, získaných z mikroorganismů rodu Aspergillus a Penicillium. Ceněným vedlejším produktem reakce je L-rhamnosa. Quercetin-3-b-D-glukopyranosid je účinný antioxidant a je využitelný v nutraceutikách a dalších ochranných přípravcích (např. kosmetice, chemoprotektivních látkách a funkčních potravinách) Překlad anotace The invention deals with preparing of quercetin-3-b-D-glukopyranoside (isoquercitrine) with very low rutin and quercetin content. The method is based on selective trimming of rutin by glycosidases obtained from microorganism of Aspergillus and Penicillium family. Moreover, L-rhamnose is valuable side product of the reaction. Quercetin-3-b-D glukopyranoside is known as a strong antioxidant, which can be used as nutraceutics and as a component of another protective agents (e.g. cosmetics, functional foods) Pracoviště Mikrobiologický ústav Kontakt Eliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231 Rok sběru 2011
Počet záznamů: 1