Počet záznamů: 1  

Antibacterial properties of Ag-doped hydroxyapatite layersprepared by PLD method

  1. 1.
    SYSNO ASEP0351504
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAntibacterial properties of Ag-doped hydroxyapatite layersprepared by PLD method
    Tvůrce(i) Jelínek, Miroslav (FZU-D) RID, ORCID
    Kocourek, Tomáš (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Jurek, Karel (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Remsa, Jan (FZU-D) RID, ORCID
    Mikšovský, Jan (FZU-D) RID, ORCID
    Weiserová, Marie (MBU-M) RID
    Strnad, J. (CZ)
    Luxbacher, T. (AT)
    Zdroj.dok.Applied Physics A - Materials Science & Processing. - : Springer - ISSN 0947-8396
    Roč. 101, č. 4 (2010), s. 615-620
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slovaantibacterial properties, ; PLD ; layers ; silver-doped
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEZAV0Z10100522 - FZU-D (2005-2011)
    AV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000285195300007
    DOI10.1007/s00339-010-5911-x
    AnotaceThin hydroxyapatite (HA), silver-doped HA and silver layers were prepared using a pulsed laser deposition method. Doped layers were ablated from silver/HA targets. Amorphous and crystalline films of silver concentrations of 0.06 at.%, 1.2 at.%, 4.4 at.%, 8.3 at.% and 13.7 at.% were synthesized. Topology was studied using scanning electron microscopy and atomic force microscopy. Contact angle and zeta potential measurements were conducted to determine the wettability, surface free energy and electric surface properties. In vivo measurement (using Escherichia coli cells) of antibacterial properties of the HA, silver-doped HA and silver layers was carried out. The best antibacterial results were achieved for silver-doped HA layers of silver concentration higher than 1.2 at.%.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.