Počet záznamů: 1  

Spatial and temporal changes in phosphorus partitioning within a freshwater cyanobacterial mat community

  1. 1.
    SYSNO ASEP0350906
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSpatial and temporal changes in phosphorus partitioning within a freshwater cyanobacterial mat community
    Tvůrce(i) Borovec, Jakub (BC-A) RID
    Sirová, D. (CZ)
    Mošnerová, Petra (BC-A)
    Rejmánková, E. (US)
    Vrba, J. (CZ)
    Zdroj.dok.Biogeochemistry. - : Springer - ISSN 0168-2563
    Roč. 101, 1-3 (2010), s. 323-333
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaphosphorus partitioning ; cyanobacterial mat ; diurnal changes ; sequential fractionation ; EPS
    Vědní obor RIVDA - Hydrologie a limnologie
    CEPQH81012 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    CEZAV0Z60170517 - HBU-Z, BC-A (2005-2011)
    AV0Z60050516 - BU-J (2005-2011)
    UT WOS000285096700025
    DOI10.1007/s10533-010-9488-4
    AnotaceSpatial and temporal changes in phosphorus distribution, partitioning and mobility in the benthic cyanobacterial mat (CBM) were evaluated using sequential chemical fractionation. Total P (TP) content was extremely low, ranging from 0.025 to 0.1 mg g-1DW. Extracellular polymeric substances (EPS) appear to bind significant amounts of P (up to 52% of TP), followed by the autigenic apatites (up to 35% of TP). While mass balance calculations revealed virtually no exchange of P with the ambient environment, our results show that P is not a static nutrient, but that the partitioning of its forms and hence, presumably, its bioavailability, is dependent on spatial and temporal fluctuation of physico-chemical parameters, mainly pH, in most of the vertical profile.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.