Počet záznamů: 1  

Selenium in Skeletal Remains

  1. 1.
    SYSNO ASEP0349822
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSelenium in Skeletal Remains
    Tvůrce(i) Smrčka, V. (CZ)
    Edriss, A. (CZ)
    Korunová, Vlasta (UIACH-O)
    Dobisíková, M. (CZ)
    Zocová, J. (CZ)
    Celkový počet autorů5
    Zdroj.dok.International Journal of Osteoarchaeology - ISSN 1047-482X
    Roč. 21, č. 4 (2011), s. 456-463
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovatrace elements ; glutathione-peroxidase ; seleniferous area
    Vědní obor RIVAC - Archeologie, antropologie, etnologie
    CEPGA203/09/1783 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z40310501 - UIACH-O (2005-2011)
    UT WOS000293949000008
    DOI10.1002/oa.1152
    AnotaceContents of selenium (Se) were determined in human skeletal remains of prehistoric populations by in situ trapping of Se hydride by ET AAS (atomic absorption spectrometry with electrothermal atomisation). Dr Korunova worked out a method of determination of Se in preparation. The method of determination of Se was verified by means of radioactive indicator (75)Se incorporated in the tissues of laboratory animals. Detection limit of the method was 23 pg Se. Se is another element suitable for dietary reconstruction in past populations as it relates to the consumption of meat in a similar way to zinc. Through the analysis of Se, we were able to distinguish between Eneolithic archaeological cultures (Corded Ware ceramic, Bell Beaker culture) and Bronze Age cultures (Protounetice, Starounetice, Unetice cultures). Significant differences were found in the levels of Se in the bones of individuals derived from the Bell Beaker and Unetice Cultures, to the 95% confidence interval.
    PracovištěÚstav analytické chemie
    KontaktIveta Drobníková, drobnikova@iach.cz, Tel.: 532 290 234
    Rok sběru2012
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.