Počet záznamů: 1  

Differences in cold adaptation of .i.Bacillus subtilis./i. under anaerobic and aerobic conditions

  1. 1.
    SYSNO ASEP0349691
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevDifferences in cold adaptation of Bacillus subtilis under anaerobic and aerobic conditions
    Tvůrce(i) Beranová, J. (CZ)
    Mansilla, M.C. (AR)
    de Mendoza, D. (AR)
    Elhottová, Dana (BC-A) RID, ORCID
    Konopásek, I. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of Bacteriology. - : American Society for Microbiology - ISSN 0021-9193
    Roč. 192, č. 16 (2010), s. 4164-4171
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovacold adaptation ; Bacillus subtilis ; anaerobiosis
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPLC06066 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60660521 - UPB-H, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000280406300010
    DOI10.1128/JB.00384-10
    AnotaceBacillus subtilis, which grows under aerobic conditions, employs fatty acid desaturase (Des) to fluidize its membrane when subjected to temperature downshift. Des requires molecular oxygen for its activity, and its expression is regulated by DesK-DesR, a two-component system. Transcription of des is induced by the temperature downshift and is decreased when membrane fluidity is restored. B. subtilis is also capable of anaerobic growth by nitrate or nitrite respiration. We studied the mechanism of cold adaptation in B. subtilis under anaerobic conditions that were predicted to inhibit Des activity. We found that in anaerobiosis, in contrast to aerobic growth, the induction of des expression after temperature downshift (from 37°C to 25°C) was not downregulated. However, the transfer from anaerobic to aerobic conditions rapidly restored the downregulation. However, the transfer from anaerobic to aerobic conditions rapidly restored the downregulation.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.