Počet záznamů: 1  

Ab initio study of formation energy and magnetism of sigma phase in Cr–Fe and Cr–Co systems

  1. 1.
    SYSNO ASEP0349408
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAb initio study of formation energy and magnetism of sigma phase in Cr–Fe and Cr–Co systems
    Tvůrce(i) Pavlů, Jana (UFM-A)
    Vřešťál, J. (CZ)
    Šob, Mojmír (UFM-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Intermetallics. - : Elsevier - ISSN 0966-9795
    Roč. 18, č. 2 (2010), s. 212-220
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaab initio calculations of sigma phases ; energy of formation ; magnetism
    Vědní obor RIVBJ - Termodynamika
    CEZAV0Z20410507 - UFM-A (2005-2011)
    UT WOS000272413800002
    DOI10.1016/j.intermet.2009.07.018
    AnotaceFirst-principles electronic structure calculations of total energy differences between the sigma phase and Reference States (RS) of pure constituents in Cr-Fe and Cr-Co systems performed by various methods are presented and compared with enthalpies of formation measured by calorimetry. Both measurements and calculations provide positive values of enthalpy of formation with respect to the RS. Negative values can be obtained when the pure constituents in the sigma phase structure are taken as the RS. Total energy differences of all sigma phase configurations involved are calculated at equilibriumvolumes, reproducing well the experimental energy of formation of the sigma phase. The magnetic configurations in Cr-Fe and Cr-Co are also investigated and the stabilizing effect of magnetic ordering in sigma phase at 0 K is demonstrated. It turns out that the magnetic moment depends on the type of the occupied sublattice and total composition of alloy.
    PracovištěÚstav fyziky materiálu
    KontaktYvonna Šrámková, sramkova@ipm.cz, Tel.: 532 290 485
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.