Počet záznamů: 1  

New results on critical oscillation constants depending on a graininess

  1. 1.
    SYSNO ASEP0349242
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevNew results on critical oscillation constants depending on a graininess
    Tvůrce(i) Řehák, Pavel (MU-W) RID, SAI, ORCID
    Zdroj.dok.Dynamic Systems and Applications - ISSN 1056-2176
    Roč. 19, č. 2 (2010), s. 271-287
    Poč.str.17 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovahalf-linear dynamic equation ; time scale ; (non)oscillation ; Hille-Nehari criterion ; Riccati technique
    Vědní obor RIVBA - Obecná matematika
    CEPKJB100190701 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z10190503 - MU-W (2005-2011)
    UT WOS000282916600005
    EID SCOPUS77958054658
    AnotaceWe establish criteria of Hille-Nehari type for the half-linear second order dynamic equation (r(t)Phi(y(Delta)))(Delta) +p(t)Phi(y(sigma)) = 0, Phi(u) = |u|(alpha-1) sgn u, alpha > 1, on time scales, under the condition integral(infinity) r(1/(1-alpha))(s)Delta s < infinity. As a particular important case we get that there is a (non-improvable) critical oscillation constant which may be different from the one known from the continuous case, and its value depends on the graininess of a time scale and on the coefficient r. Along with the results of the previous paper by the author, which dealt with the condition integral(infinity) r(1/(1-alpha))(s)Delta s = infinity, a quite complete discussion on generalized Hille-Nehari type criteria involving the best possible constants is provided. To prove these criteria, appropriate modifications of the approaches known from the linear case (alpha = 2) or the continuous case (T = R) cannot be used in a general case, and thus we apply a new method.
    PracovištěMatematický ústav
    KontaktJarmila Štruncová, struncova@math.cas.cz, library@math.cas.cz, Tel.: 222 090 757
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.