Počet záznamů: 1  

Chemical Interactions of Surface-Active Agents with Growing Resorcinol-Formaldehyde Gels

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348835
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevChemical Interactions of Surface-Active Agents with Growing Resorcinol-Formaldehyde Gels
    Tvůrce(i) Jirglová, Hana (UFCH-W) RID, ORCID
    Maldonato-Hódar, F. J. (ES)
    Zdroj.dok.Langmuir. - : American Chemical Society - ISSN 0743-7463
    Roč. 26, č. 20 (2010), s. 16103-16109
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovachemical interactions ; FTIR ; physical chemistry
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEZAV0Z40400503 - UFCH-W (2005-2011)
    UT WOS000282936700055
    DOI10.1021/la102499h
    AnotaceThe influence of cationic, anionic, and nonionic surfactants (S) on the characteristics of carbon xerogels was analyzed. The polymerization of resorcinol (R) and formaldehyde (F) was developed in an aqueous solution of S without any additional catalyst. The gels obtained were dried in air to obtain organic xerogels and then carbonized to carbon xerogels. The prepared samples were characterized by FTIR, TG, SEM, and N-2 and CO2 adsorption. The formation of RF-S copolymers was observed for cationic and nonionic surfactants, but this was not observed for anionic S, probably because of repulsive electrostatic interactions between the two organic phases. Nevertheless, anionic S leads to a greater morphological transformation with the formation of nonporous needle particles associated with the higher pH induced by this S. Carbon xerogels are microporous materials with interesting molecular sieve behavior.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.