Počet záznamů: 1  

Reflection of the mid-Ludfordian Lau Event in conodont faunas of Bohemia

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348542
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevReflection of the mid-Ludfordian Lau Event in conodont faunas of Bohemia
    Tvůrce(i) Slavík, Ladislav (GLU-S) RID, SAI, ORCID
    Kříž, J. (CZ)
    Carls, P. (DE)
    Zdroj.dok.Bulletin of Geosciences. - : Česká geografická společnost - ISSN 1214-1119
    Roč. 85, č. 3 (2010), s. 395-414
    Poč.str.20 s.
    Forma vydáníWWW - WWW
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaSilurian conodonts ; Lau Event ; Prague Basin ; Gotland ; correlation
    Vědní obor RIVDB - Geologie a mineralogie
    CEPGA205/09/0703 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z30130516 - GLU-S (2005-2011)
    UT WOS000282678600003
    EID SCOPUS78049457585
    DOI10.3140/bull.geosci.1204
    AnotaceAlthough the conodont faunas in strata with P. siluricus more diversified and variable than those in the interval instantly following, the uninterrupted ranges of several taxa (of genera Wurmiella, Ozarkodina and Delotaxis) show that the change in conodont faunas in the sections is not as drastic in Bohemia as described on Gotland and that the extinction rate was rather moderate. A detailed correlation of conodont distribution in the sections indicates, however, that a large part of the Lau Event is not preserved in the shallow water environment of the former Řeporyje Volcanic Elevation. Accordingly, timing and spatial image of the conodont extinction are thus partly obscured. This incompleteness in record confirms sedimentary starvation in the shallow environment on the former volcanic elevation in this part of the Prague Basin.
    PracovištěGeologický ústav
    KontaktJana Popelková, popelkova@gli.cas.cz, Sabina Janíčková, Tel.: 233 087 272
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.