Počet záznamů: 1  

Molecular properties of conjugates formed by synthetic hydrophilic polymers and sterically hindered phenols

  1. 1.
    SYSNO ASEP0348269
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevMolecular properties of conjugates formed by synthetic hydrophilic polymers and sterically hindered phenols
    Tvůrce(i) Domnina, N. S. (RU)
    Sergeeva, O. Yu. (RU)
    Koroleva, A. N. (RU)
    Rakitina, O. V. (RU)
    Dobrun, L. A. (RU)
    Filippov, Sergey K. (UMCH-V) RID, ORCID, SAI
    Mikhailova, M. E. (RU)
    Lezov, A. V. (RU)
    Zdroj.dok.Polymer Science Series A. - : MAIK NAUKA/INTERPERIODICA/SPRINGER - ISSN 0965-545X
    Roč. 52, č. 9 (2010), s. 900-906
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.RU - Rusko
    Klíč. slovaantioxidant ; conjugates ; light scattering
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000286638300004
    DOI10.1134/S0965545X1009004X
    AnotaceWater-soluble conjugates are prepared via the chemical modification of poly(vinyl alcohol) and poly(ethylene glycol) by antioxidants taken from the family of sterically hindered phenols. It is shown that an increase in the amount of antioxidant groups incorporated into the poly(vinyl alcohol) chain leads to a decrease in the dimensions of single conjugate molecules owing to attraction of hydrophobic groups. Poly(ethylene glycol) molecules carrying end groups of sterically hindered phenols form micellar aggregates that are absent in the solution of the initial polymer. It is found that the presence of hydrophobic end groups in poly(ethylene glycol) molecules causes a sharp reduction in the lower critical solution temperature of a solution relative to that of the initial polymer.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.