Počet záznamů: 1  

Effect of pressure on magnetic properties of mixed ferroferrimagnet(Ni.sub.0.38./sub.Mn.sub.0.62./sub.).sub.3./sub.[Cr(CN).sub.6./sub.].sub.2./sub..zH.sub.2./sub.O

  1. 1.
    SYSNO ASEP0347867
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    NázevEffect of pressure on magnetic properties of mixed ferroferrimagnet(Ni0.38Mn0.62)3[Cr(CN)6]2.zH2O
    Tvůrce(i) Zentková, M. (SK)
    Mihalík, M. (SK)
    Arnold, Zdeněk (FZU-D) RID, SAI, ORCID
    Kamarád, Jiří (FZU-D) RID, ORCID
    Zdroj.dok.Journal of Physics: Conference Series. - : Institute of Physics Publishing - ISSN 1742-6588
    Roč. 200, č. 2 (2010), 022074/1-022074/4
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovamagnetization ; compensation temperature ; magnetic field
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPIAA100100632 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z10100521 - FZU-D (2005-2011)
    DOI10.1088/1742-6596/200/2/022074
    AnotaceWe present the results of magnetization measurements performed on the ferro–ferrimagnetic Ni0.38Mn0.62)3[Cr(CN)6]2.zH2O molecule–based magnet under pressures up to 0.8 GPa.Both antiferromagnetic JAF and ferromagnetic interaction JF are present in this magnet and temperature dependence of magnetization μ(T) exhibits the compensation temperature Tcomp at which the sign of the magnetization is reversed.Our results indicate that JAF dominates.The Curie temperature TC of the magnet increases with applied pressure, dTC/dp = 10.6 KGPa-1, due to strengthened JAF.The increase of the JAF is attributed to the enhanced value of the single electron overlapping integral S and the energy gap Δ of the mixed molecular orbitals t2g (Mn2+) and t2g (CrIII) induced by pressure.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.