Počet záznamů: 1
Solid-phase extraction of berries’ anthocyanins and evaluation of their antioxidative properties
- 1.
SYSNO ASEP 0347214 Druh ASEP J - Článek v odborném periodiku Zařazení RIV J - Článek v odborném periodiku Poddruh J Článek ve WOS Název Solid-phase extraction of berries’ anthocyanins and evaluation of their antioxidative properties Tvůrce(i) Denev, P. (BG)
Číž, Milan (BFU-R) RID, ORCID
Ambrožová, Gabriela (BFU-R) RID
Lojek, Antonín (BFU-R) RID
Yanakieva, I. (BG)
Kratchanova, M. (BG)Celkový počet autorů 6 Zdroj.dok. Food Chemistry. - : Elsevier - ISSN 0308-8146
Roč. 123, č. 4 (2010), s. 1055-1061Poč.str. 7 s. Jazyk dok. eng - angličtina Země vyd. GB - Velká Británie Klíč. slova anthocyanins ; solid-phase extraction ; berry extracts Vědní obor RIV BO - Biofyzika CEP OC08058 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy CEZ AV0Z50040507 - BFU-R (2005-2011) AV0Z50040702 - BFU-R (2007-2013) UT WOS 000281010300014 DOI 10.1016/j.foodchem.2010.05.061 Anotace Solid-phase extraction (SPE) was used to obtain anthocyanin-rich extracts from five berry species: chokeberry, elderberry, black currant, blackberry and blueberry. The antioxidative properties of the anthocyanin-rich extracts were tested by measuring their oxygen radical absorption capacity (ORAC), hydroxyl radical averting capacity (HORAC), total peroxyl radical trapping antioxidant parameter (TRAP), scavenging of nitric oxide and inhibition of lipid peroxidation. Pracoviště Biofyzikální ústav Kontakt Jana Poláková, polakova@ibp.cz, Tel.: 541 517 244 Rok sběru 2011
Počet záznamů: 1