Počet záznamů: 1  

Comparison of specificity and sensitivity of immunochemical and molecular techniques for determination of Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346909
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevComparison of specificity and sensitivity of immunochemical and molecular techniques for determination of Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis
    Tvůrce(i) Kokošková, B. (CZ)
    Mráz, Ivan (BC-A)
    Fousek, Jan (BC-A)
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Folia Microbiologica. - : Springer - ISSN 0015-5632
    Roč. 55, č. 3 (2010), s. 239-244
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaClavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Cmm) ; PCR ; ELISA ; IFAS
    Vědní obor RIVEF - Botanika
    CEPQH71229 GA MZe - Ministerstvo zemědělství
    CEZAV0Z50510513 - UMBR-M, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000278469400007
    DOI10.1007/s12223-010-0035-4
    AnotaceDetection of Cmm, causing bacterial canker of tomato, was verified using PTA-ELISA, IFAS and with published and own PCR primers. The specificity of this technique was determined with 15 plant-pathogenic and 4 common, saprophytic bacteria. With IFAS, crossreactions were found for Pantoea dispersa, P. agglomerans and Rahnella aquatilis, and with PTA-ELISA for Curtobacterium flaccumfaciens, Pectobacterium atrosepticum and Dickeya sp. Cross-reactions with subspecies other than michiganensis were also found using both methods. Molecular methods were optimized by verification of annealing temperatures and times for both primers. After this optimization, both primer pairs produced positive reaction only with Cmm. By means of PTA-ELISA and IFAS, Cmm strains were detected at a concentration up to 105 CFU/mL and 103 CFU/mL, respectively. The PCR test with bacterial cell suspensions reached a sensitivity of 103 CFU/mL with our designed primers and 104 CFU/mL with Dreier’s primer pair.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.