Počet záznamů: 1  

Supercritical Fluid Extraction of Minor Components of Vegetable Oils: beta-Sitosterol

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346388
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSupercritical Fluid Extraction of Minor Components of Vegetable Oils: beta-Sitosterol
    Tvůrce(i) Sovová, Helena (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Galushko, A.A. (BG)
    Stateva, R.P. (BG)
    Rochová, Kristina (UCHP-M)
    Sajfrtová, Marie (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Bártlová, Milena (UCHP-M)
    Zdroj.dok.Journal of Food Engineering. - : Elsevier - ISSN 0260-8774
    Roč. 101, č. 2 (2010), s. 201-209
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovasupercritical fluid extraction ; sea buckthorn oil ; beta-sitosterol
    Vědní obor RIVCI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
    CEP2B06024 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000281334000010
    DOI10.1016/j.jfoodeng.2010.07.002
    AnotaceThe extracts of valuable vegetable oils containing a number of minor components have added value as pharmaceuticals and food additives. Beta-sitosterol (BS) as minor component of vegetable oil was extracted from ground seeds of sea buckthorn with supercritical CO2 at pressures 15–60 MPa and temperatures 40–80°C. The changes in the BS content in extract in the course of the extraction were evaluated using HPLC and described in terms of phase equilibrium. It was shown that the separation factors used in counter-current fractionation of oils apply also to the initial period of oil extraction from ground seeds. The equilibrium compositions of a model BS and trilinolein and CO2 mixture were calculated using SRK and PSRK equations of state. The BS to triacylglycerol separation factor, ranging from 1.0 to 3.1, was correlated with CO2 density.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.