Počet záznamů: 1  

Theoretical analysis of a fiber optic surface plasmon resonance sensor utilizing a Bragg grating

  1. 1.
    SYSNO ASEP0346190
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevTheoretical analysis of a fiber optic surface plasmon resonance sensor utilizing a Bragg grating
    Tvůrce(i) Špačková, Barbora (URE-Y)
    Homola, Jiří (URE-Y) RID
    Zdroj.dok.Optics Express. - : Optical Society of America - ISSN 1094-4087
    Roč. 17, č. 25 (2009), s. 23254-23264
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovaSurface plasmon resonance ; Fiber optic ; Bragg grating ; Biosensor ; Coupled mode theory
    Vědní obor RIVJA - Elektronika a optoelektronika, elektrotechnika
    CEZAV0Z20670512 - URE-Y (2005-2011)
    UT WOS000272761300102
    AnotaceA rigorous theoretical analysis of a fiber optic surface plasmon resonance sensor is presented. The sensor is based on the spectroscopy of mixed surface plasmon-fiber cladding modes excited by the fundamental mode of an optical fiber via a Bragg grating formed in the fiber core. The transmission spectrum is calculated by means of the Coupled Mode Theory. The modal structure is theoretically analyzed using a 3-D method based on a field expansion approach for matching the field continuity at the boundary of the layers. The theoretical analysis revealed a series of narrow transmission dips associated with the coupling of the fundamental mode to the mixed surface plasmon-fiber cladding modes. The sensitivity of these dips to changes in the refractive index of the analyte is calculated. Moreover, the refractive index resolution of the sensor was estimated to be better than 2 x 10(-6) RIU.
    PracovištěÚstav fotoniky a elektroniky
    KontaktPetr Vacek, vacek@ufe.cz, Tel.: 266 773 413, 266 773 438, 266 773 488
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.