Počet záznamů: 1  

Bifidobacteria in the digestive tract of bumblebees

  1. 1.
    SYSNO ASEP0342713
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBifidobacteria in the digestive tract of bumblebees
    Tvůrce(i) Killer, Jiří (UZFG-Y) RID, ORCID
    Kopečný, Jan (UZFG-Y) RID, ORCID
    Mrázek, Jakub (UZFG-Y) RID, ORCID
    Rada, V. (CZ)
    Dubá, S. (CZ)
    Marounek, Milan (UZFG-Y) RID
    Zdroj.dok.Anaerobe. - : Elsevier - ISSN 1075-9964
    Roč. 16, č. 2 (2010), s. 165-170
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaBifidobacteria ; Bumblebee ; Digestive tract
    Vědní obor RIVGM - Potravinářství
    CEPGD525/08/H060 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50450515 - UZFG-Y (2005-2011)
    UT WOS000277734600016
    DOI10.1016/j.anaerobe.2009.07.007
    AnotaceBifidobacteria and other bacterial groups (lactobacilli, facultative anaerobes, anaerobes) from the digestive tract of three bumblebee species (Bombus lucorum (34 samples), Bombus pascuorum (18 samples) and Bombus lapidarius (9 samples)) were enumerated and characterised. Counts of facultative anaerobic bacteria and lactobacilli (5.41 ± 2.92 and 2.69 ± 3.02 log CFU/g of digestive tract content) were lower than those of anaerobes (7.66 ± 0.86 log CFU/g). Counts of bifidobacteria were determined using two selective media: MTPY (Modified Trypticase Phytone Yeast extract agar) and a new medium with pollen extract. There was no significant difference between the counts of bifidobacteria from both media, 5.00 ± 2.92 log CFU/g on MTPY and 5.00 ± 2.87 on the pollen medium. Subsequently, 187 bacterial strains of the family Bifidobacteriaceae (fructose-6-phosphate phosphoketolase-positive) were isolated from three different localities and from all three species of bumblebees.
    PracovištěÚstav živočišné fyziologie a genetiky
    KontaktJana Zásmětová, knihovna@iapg.cas.cz, Tel.: 315 639 554
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.