Počet záznamů: 1  

Behavior of nafion membrane at elevated temperature and pressure

  1. 1.
    SYSNO ASEP0342606
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBehavior of nafion membrane at elevated temperature and pressure
    Tvůrce(i) Paidar, M. (CZ)
    Mališ, J. (CZ)
    Bouzek, K. (CZ)
    Žitka, Jan (UMCH-V) RID
    Zdroj.dok.Desalination and Water Treatment. - : Taylor & Francis - ISSN 1944-3994
    Roč. 14, 1-3 (2010), s. 106-111
    Poč.str.6 s.
    AkcePERMEA 2009
    Datum konání07.06.2009-11.06.2009
    Místo konáníPrague
    ZeměCZ - Česká republika
    Typ akceEUR
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.US - Spojené státy americké
    Klíč. slovapolymer electrolyte ; perfluorosulfonic acid ; membrane conductivity
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000276641600016
    DOI10.5004/dwt.2010.1015
    AnotaceNafion membrane was studied as a potential electrolyte for a polymer electrolyte membrane (PEM) reactor operating at temperatures in the range of 100-160° C. An attempt was made to avoid the well known problem of the decrease in the conductivity of Nafion at elevated temperatures caused by its insufficient humidification. Elevated pressure was applied. One environment tested was 14.7 M H3PO4 used nowadays generally for the high temperature proton conducting polymer electrolytes. 0.5 M H2SO4, demineralized water and an open atmosphere represent the remaining environments under study. The most significant deterioration of the ion exchange capacity of the membrane was observed in 0.5 M H2SO4. As anticipated, it was found that Nafion also exhibits sufficient conductivity above 100 degrees C at 100% relative humidity of the environment.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.