Počet záznamů: 1  

Asparagus officinalis: A New Host of 'Candidatus Phytoplasma asteris'

  1. 1.
    SYSNO ASEP0342115
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevAsparagus officinalis: A New Host of 'Candidatus Phytoplasma asteris'
    Tvůrce(i) Fránová, Jana (BC-A) RID, ORCID
    Petrzik, Karel (BC-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.Journal of Phytopathology - Phytopathologische Zeitschrift. - : Wiley - ISSN 0931-1785
    Roč. 158, č. 4 (2010), s. 317-320
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.DE - Německo
    Klíč. slova16S Ribosomal-RNA ; mycoplasmalike organisms ; gene-sequences
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEP1QS500510558 GA AV ČR - Akademie věd
    CEZAV0Z50510513 - UMBR-M, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000275396600016
    DOI10.1111/j.1439-0434.2009.01615.x
    AnotaceAsparagus officinalis plants with severe fasciation of some spears were observed in southern Bohemia between 1998 and 2007. Nucleic acids extracted from these and asymptomatic plants were assayed with nested polymerase chain reaction (PCR) using the phytoplasma-specific universal ribosomal primers P1/P7 and R16F2n/R2. The restriction profiles obtained from digestion of the PCR products with five endonucleases (AluI, HhaI, KpnI, MseI and RsaI) were identical in all phytoplasmas infecting asparagus in the Czech Republic and indistinguishable from those of phytoplasmas in the aster yellows group (subgroup 16SrI-B). Sequence analysis of 1754 bp of the ribosomal operon indicated that the closest related phytoplasmas were those associated with epilobium phyllody and onion yellows. This is the first report of the natural occurrence of 'Candidatus Phytoplasma asteris' in A. officinalis.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.