Počet záznamů: 1  

Proton transfer across a liquid/liquid interface facilitated by phospholipid interfacial films

  1. 1.
    SYSNO ASEP0341183
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevProton transfer across a liquid/liquid interface facilitated by phospholipid interfacial films
    Tvůrce(i) Holub, Karel (UFCH-W) RID
    Jänchenová, Hana (UFCH-W)
    Štulík, K. (CZ)
    Mareček, Vladimír (UFCH-W) RID
    Zdroj.dok.Journal of Electroanalytical Chemistry. - : Elsevier - ISSN 1572-6657
    Roč. 632, 1-2 (2009), s. 8-13
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.CH - Švýcarsko
    Klíč. slovaliquid-liquid interface ; proton transfer ; phospholipid layers
    Vědní obor RIVCF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
    CEPLC06063 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z40400503 - UFCH-W (2005-2011)
    UT WOS000267432300002
    DOI10.1016/j.jelechem.2008.10.008
    AnotaceThe five-step mechanism proposed earlier for the formation of phospholipid films at aqueous/organic interfaces and for their behaviour involving transfer of protons from the aqueous to the organic phase was further studied by cyclic voltammetry. A theoretical model was created for this mechanism and compared with the experimental results. Both the experimental and theoretical results support the proposed mechanism and evaluate the importance of the individual steps. It seems that the decisive step is the regeneration of the zwitterionic form of the phospholipid at the interface, ensuring stability of the film in time and its continuous functioning. In view of the complexity of the system, a wider selection of methods will be needed for a further study of this system; the theoretical model will then gradually be made more sophisticated.
    PracovištěÚstav fyzikální chemie J.Heyrovského
    KontaktMichaela Knapová, michaela.knapova@jh-inst.cas.cz, Tel.: 266 053 196
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.