Počet záznamů: 1  

Bioactive phenols in algae: The application of pressurized-liquid and solid-phase extraction techniques

  1. 1.
    SYSNO ASEP0340879
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevBioactive phenols in algae: The application of pressurized-liquid and solid-phase extraction techniques
    Tvůrce(i) Onofrejová, L. (CZ)
    Vašíčková, J. (CZ)
    Klejdus, B. (CZ)
    Stratil, P. (CZ)
    Mišurcová, L. (CZ)
    Kráčmar, S. (CZ)
    Kopecký, Jiří (MBU-M) ORCID
    Vacek, J. (CZ)
    Zdroj.dok.Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. - : Elsevier - ISSN 0731-7085
    Roč. 51, č. 2 (2010), s. 464-470
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovaPhenols and aldehydes ; Antioxidants ; algae
    Vědní obor RIVEE - Mikrobiologie, virologie
    CEPGA525/07/0338 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50200510 - MBU-M (2005-2011)
    UT WOS000271309700018
    DOI10.1016/j.jpba.2009.03.027
    AnotaceA new extraction technique based on the off-line combination of pressurized-liquid with solid-phase extraction (PLE–SPE) is described. The method was used for the extraction of bioactive phenolic compounds from two freshwater microalgae (Anabaena doliolum, Spongiochloris spongiosa) and from food products of marine macroalgae Porphyra tenera (nori) and Undaria pinnatifida (wakame). The analyses showed that the freshwater algae and marine algal products contained sub-microgram or microgram level of phenolics per gram of lyophilized sample. In addition, the total phenol content (Folin–Ciocalteu assay) and antioxidant activity (TEAC assay, Trolox equivalent antioxidant capacity assay) of the PLE–SPE extracts were determined and discussed
    PracovištěMikrobiologický ústav
    KontaktEliška Spurná, eliska.spurna@biomed.cas.cz, Tel.: 241 062 231
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.