Počet záznamů: 1  

The Production of Nanoparticulate Ceria Using Reverse Micelle Sol-Gel Techniques

  1. 1.
    SYSNO ASEP0335776
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevThe Production of Nanoparticulate Ceria Using Reverse Micelle Sol-Gel Techniques
    Překlad názvuPříprava oxidu ceričitého za použití metody sol-gel v prostředí převrácených micel
    Tvůrce(i) Mason, S. (GB)
    Holliman, P. (GB)
    Kalaji, M. (GB)
    Klusoň, Petr (UCHP-M) RID, ORCID, SAI
    Zdroj.dok.Journal of Materials Chemistry. - : ROYAL SOC CHEMISTRY - ISSN 0959-9428
    Roč. 19, č. 21 (2009), s. 3517-3522
    Poč.str.6 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaceria ; reverse micelles ; alkoxide
    Vědní obor RIVCC - Organická chemie
    CEZAV0Z40720504 - UCHP-M (2005-2011)
    UT WOS000266269300026
    DOI10.1039/b820098j
    AnotaceMesoporous ceria nanoparticles have, for the first time, been synthesized from cerium isopropoxide as precursor in a sol gel type process by controlled hydrolysis using reverse micelles. Water-filled reverse micelles have been facilitated by adding a non-ionic surfactant (TX-100) to an hydrophobic solvent (cyclohexane) above the critical micelle concentration. Parallel calcination studies under nitrogen or argon show similar data to each other emphasising the importance of oxygen in the removal of carbonaceous material from the gels. Thus, in the absence of atmospheric O2, oxygen is instead removed from the fluorite ceria phase which is believed to result in the formation of non-stoichiometric CeO(2-x). This causes loss of crystallisation of the fluorite CeO2 phase producing glassy material rather than nanoparticles and prevents porosity developing.
    PracovištěÚstav chemických procesů
    KontaktEva Jirsová, jirsova@icpf.cas.cz, Tel.: 220 390 227
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.