Počet záznamů: 1  

Schistosomes in the North: A unique finding from a prosobranch snail using molecular tools

  1. 1.
    SYSNO ASEP0334901
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSchistosomes in the North: A unique finding from a prosobranch snail using molecular tools
    Tvůrce(i) Aldhoun, J. A. (CZ)
    Faltýnková, Anna (BC-A) RID, ORCID
    Karvonen, A. (FI)
    Horák, P. (CZ)
    Zdroj.dok.Parasitology International. - : Elsevier - ISSN 1383-5769
    Roč. 58, č. 3 (2009), s. 314-317
    Poč.str.4 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.NL - Nizozemsko
    Klíč. slovabird schistosomes ; Trichobilharzia ; Valvata ; snails ; ITS sequence
    Vědní obor RIVGJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicína
    CEPGP524/07/P086 GA ČR - Grantová agentura ČR
    LC06009 GA MŠMT - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
    CEZAV0Z60220518 - PAU-O, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000268917800023
    DOI10.1016/j.parint.2009.03.007
    AnotaceSamples of schistosome cercariae from three different snail species (Lymnaea stagnalis, Radix auricularia and Valvata (Tropidina) macrostoma) collected from lakes in Central Finland were analyzed using molecular techniques. Based on sequences of ITS region of rDNA, the parasite isolates from L. stagnalis and R. auricularia belong to Trichobilharzia szidati and T. franki, respectively. This confirms a wide distribution of these two species in Europe. On the other hand, the isolates from V. macrostoma represent a unique finding — they belong to yet unknown schistosome species falling into the bird schistosome clade. Therefore, identification of natural final hosts and morphological characterization of particular developmental stages need to be performed in the future.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.