Počet záznamů: 1  

"V Čechách se opět vaří česky!" Obrazy české kuchyně v německy publikovaných kuchařkách a turistických materiálech po roce 1989

  1. 1.
    SYSNO ASEP0333943
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JOstatní články
    Název"V Čechách se opět vaří česky!" Obrazy české kuchyně v německy publikovaných kuchařkách a turistických materiálech po roce 1989
    Překlad názvu"Bohemian cuisine is used in the Czech lands again". Picture of Czech cuisine in German-written cookery books and tourism materials after 1989
    Tvůrce(i) Fendl, E. (DE)
    Nosková, Jana (UEF-S) RID
    Celkový počet autorů2
    Zdroj.dok.Národopisná revue. - : Národní ústav lidové kultury - ISSN 0862-8351
    Roč. 19, č. 3 (2009), s. 147-157
    Poč.str.11 s.
    Jazyk dok.cze - čeština
    Země vyd.CZ - Česká republika
    Klíč. slovaCzech cuisine ; travel books ; cookery books ; identity ; tourism
    Vědní obor RIVAC - Archeologie, antropologie, etnologie
    CEZAV0Z90580513 - UEF-S (2005-2011)
    AnotaceStudie popisuje obraz české národní kuchyně a jeho znaky, a to na základě rozboru předmluv kuchařek, turistických průvodců a internetových stránek, které dokumentují konstruování obrazu české kuchyně především po roce 1989. Analyzován je obraz české kuchyně pouze v cizojazyčných, německy publikovaných materiálech. Studie ukazuje, jak je obraz české kuchyně konstruován pomocí zdůrazňování vlivu krajiny, klimatu a tradice, původnosti, zakotvení v kuchyni nižších a středních vrstev, negativního vlivu socialistického období, věnuje se i výběru národních specialit a zprávám o stravovacích návycích, které obraz české kuchyně doplňují. Analýza vytváření obrazu české kuchyně je zasazena do problematiky jeho využití v turistickém průmyslu a do debat o globalizaci a regionalismu. O konstruktu české národní kuchyně studie diskutuje také ve vztahu k vytváření identity – v souvislosti s tezí, že mediálně zprostředkovávané obrazy mohou být zdrojem vytváření identity, mohou sloužit jako zprostředkovatelé identity.
    Překlad anotaceThe study describes the picture of Czech national cuisine and its features, namely based on an analysis of forewords in cookery books, guidebooks and websites, which document how the picture of Czech cuisine has been formed mainly after 1989. The picture of Czech cuisine has been analysed solely in German-written materials. The study shows how the picture of Czech cuisine has been created by emphasizing the influence of countryside, climate and tradition, originality and anchoring in the kitchens of lower and middle classes and negative affects of socialistic era. The analysis of creating the picture of Czech cuisine is also more extensively involved into the issues of utilizing this picture in tourism, as well as into the discussions on globalization and regionalism. The structure of Czech national cuisine is discussed also in relation to identity creating.
    PracovištěEtnologický ústav
    KontaktVeronika Novotná, novotna@eu.cas.cz, Tel.: 532 290 277
    Rok sběru2011
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.