Počet záznamů: 1  

Insect cold tolerance and repair of chill-injury at fluctuating thermal regimes: Role of 70kDa heat shock protein expression

  1. 1.
    SYSNO ASEP0333184
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevInsect cold tolerance and repair of chill-injury at fluctuating thermal regimes: Role of 70kDa heat shock protein expression
    Překlad názvuChladová odolnost hmyzu a oprava poškození chladem: Úloha šokových proteinů z rodiny HSP 70kDa
    Tvůrce(i) Tollarová-Borovanská, Michaela (BC-A)
    Lalouette, L. (FR)
    Košťál, Vladimír (BC-A) RID, ORCID
    Celkový počet autorů3
    Zdroj.dok.Cryo-letters. - : CryoLetters LLP - ISSN 0143-2044
    Roč. 30, č. 5 (2009), s. 312-319
    Poč.str.8 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovainsect ; cold tolerance ; heat shock proteins
    Vědní obor RIVED - Fyziologie
    CEPGA206/07/0269 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z50070508 - ENTU-I, BC-A (2005-2011)
    UT WOS000272548000001
    AnotaceExpression of heat shock proteins has been proposed as an underlying mechanism of increased cold tolerance in insects exposed to fluctuating thermal regimes (FTRs) in comparison to constant low temperatures (CLTs). We found that the levels of /Pahsp70/ mRNA increase by up to 3 orders in the linden bugs, /Pyrrhocoris apterus/ exposed to FTR -5^(o)C (22h)/ 25^(o)C (2h). The 2h-long warm pulses, however, were not sufficient for accumulation of PaHSP70 protein and thus no significant difference in expression of PaHSP70 protein was detected between FTR and CLT regimes. Hence, we conclude that the accumulation of PaHSP70 protein is not the mechanism underlying the increased cold tolerance in /P. apterus/ at the particular FTR used in this study. The relevance of some other possible mechanisms is discussed.
    PracovištěBiologické centrum (od r. 2006)
    KontaktDana Hypšová, eje@eje.cz, Tel.: 387 775 214
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.