Počet záznamů: 1  

Synthesis, biological and physicochemical properties of Zinc(II) salicylate and 5-chlorosalicylate complexes with theophylline and urea

  1. 1.
    SYSNO ASEP0331874
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevSynthesis, biological and physicochemical properties of Zinc(II) salicylate and 5-chlorosalicylate complexes with theophylline and urea
    Překlad názvuSyntéza, biologické a fyzikálně-chemické vlastnosti komplexů salicylátu zinku(II) a 5-chlorsalicylátu zinku(II) s theofylinem a močovinou
    Tvůrce(i) Bujdošová, Z. (SK)
    Gyoryova, K. (SK)
    Kovářová, Jana (UMCH-V) RID
    Hudecová, D. (SK)
    Halás, L. (SK)
    Zdroj.dok.Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. - : Akadémiai Kiadó - ISSN 1388-6150
    Roč. 98, č. 1 (2009), s. 151-159
    Poč.str.9 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.HU - Maďarsko
    Klíč. slovazinc(II) salicylate ; theophylline ; urea
    Vědní obor RIVCD - Makromolekulární chemie
    CEZAV0Z40500505 - UMCH-V (2005-2011)
    UT WOS000271282000020
    DOI10.1007/s10973-009-0093-5
    AnotaceNew zinc(II) salicylate complex compounds of general formula (X-C6H3-2-(OH)COO)(2)Zn center dot A L-n center dot A xH(2)O (where X = H, 5-Cl; L = theophylline, urea; n = 2, 4; x = 1, 2, 4) were prepared and their thermal, spectral and biological properties were studied. It was found that the thermal decomposition of hydrated compounds starts with the release of water. During the thermal decomposition of anhydrous compounds, the release of salicylic acid, theophylline, urea, CO2, H2O and C6H5Cl takes place. Zinc oxide was found as the final product of the thermal decomposition heated up to 900 A degrees C. The complexes were tested against bacteria, yeasts and filamentous fungi. The highest biological activity show 5-chlorosalicylate compounds.
    PracovištěÚstav makromolekulární chemie
    KontaktEva Čechová, cechova@imc.cas.cz ; Tel.: 296 809 358
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.