Počet záznamů: 1  

Polar modes in K.sub.0.5./sub.Na.sub.0.5./sub.NbO.sub.3./sub. ceramics

  1. 1.
    SYSNO ASEP0331750
    Druh ASEPJ - Článek v odborném periodiku
    Zařazení RIVJ - Článek v odborném periodiku
    Poddruh JČlánek ve WOS
    NázevPolar modes in K0.5Na0.5NbO3 ceramics
    Překlad názvuPolárni módy v keramické K0.5Na0.5NbO3.
    Tvůrce(i) Buixaderas, Elena (FZU-D) RID, ORCID
    Nuzhnyy, Dmitry (FZU-D) RID, ORCID
    Gregora, Ivan (FZU-D) RID, ORCID
    Kamba, Stanislav (FZU-D) RID, ORCID, SAI
    Malič, B. (SI)
    Kosec, M. (SI)
    Zdroj.dok.Ferroelectrics. - : Taylor & Francis - ISSN 0015-0193
    Roč. 391, č. 1 (2009), s. 51-57
    Poč.str.7 s.
    Jazyk dok.eng - angličtina
    Země vyd.GB - Velká Británie
    Klíč. slovaferroelectrics ; lattice dynamics ; phonons ; Ir and Raman spectroscopy ; piezoelectrics ; THz spectroscopy
    Vědní obor RIVBM - Fyzika pevných látek a magnetismus
    CEPIAA100100701 GA AV ČR - Akademie věd
    KAN301370701 GA AV ČR - Akademie věd
    GA202/06/0411 GA ČR - Grantová agentura ČR
    CEZAV0Z10100520 - FZU-D (2005-2011)
    UT WOS000272607100008
    DOI10.1080/00150190903001177
    AnotacePhonons in K0.5Na0.5NbO3 (KNN-50) ceramics were investigated from 10 to 900 K by means of Raman, infrared and THz spectroscopy. A first-order phase transition was detected from cubic to tetragonal phases at about 710 K, when the first component of the polarization appears. Transition from the tetragonal to the orthorhombic phase takes place around 475 K. The last transition from orthorhombic to rhombohedral phases is strongly first order. Tc is about 90 K and all Raman active modes below 100 cm-1 disappear. An overdamped soft mode is present at high temperatures in the THz range but another excitation below phonons is needed to explain the static value of the permittivity.
    PracovištěFyzikální ústav
    KontaktKristina Potocká, potocka@fzu.cz, Tel.: 220 318 579
    Rok sběru2010
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.